torstai 15. marraskuuta 2012

Kasvunvaraa..?

Syksyn polttavin puheenaihe ja monesti myös se kinkkisin kysymys on: ”Kuinka paljon kasvunvaraa toppavaatteisiin tarvitaan?”.

Joku tyytyy vähän pienenpään kasvunvaraan, toinen taas haluaa että puku on alkuun oikein reilu. Aika moni toivoo jopa kahden vuoden käyttöikää puvulle.

Meillä toppavaatteet on aina otettu pienellä kasvunvaralla yhden talven käyttöä ajatellen. Kuitenkin puvut voi kierrättää seuraavalle lapselle, tai näissähän on myös hyvä jälleenmyyntiarvo. Kun puvut ovat sopivat, niissä on helppo liikkua, lapsella on lämmin, eikä puku pääse kulumaan/hankautumaan liian reiluuden vuoksi.

Paljonko lapsi sitten kasvaa talven aikana? Se on tietysti yksilöllinen asia, mutta ihan esimerkkinä meidän pojat. Kurkkaa TÄSTÄ viime vuoden syyskuun postaus Molon rainbow-haalareista, joista vuosi sitten hankittiin pojille koot 116 cm ja 104 cm.

Max oli vuosi sitten syyskuussa 109 cm pitkä ja Frans oli 98 cm pitkä. Nyt reilu vuosi eteenpäin Max on 115 cm pitkä, ja Frans 105 cm pitkä. Eli Max on kasvanut 6 cm ja Frans 7 cm, tasaisia poikia :)

Meillä ollaan kasvun suhteen menty aina normikäyrillä, ihan hiukan yläpuolella. Tämä on siis reilun vuoden kasvu; kevääseen mennessä pojat kasvoivat molemmat 3 cm. Maaliskuussa Max oli 112 cm pitkä ja Frans 102 cm.

Alakuvissa samat viime talven Rainbow-haalarit tosi toimissa, kuvat on otettu viime viikolla. Näitä käytettiin viime talvena, ja ollaan käytetty nyt syksylläkin lumisina päivinä. Nyt haalareissa ei ole enää kasvunvaraa, mutta hyvin voi silti käyttää. Aika pitkä käyttöikä saavutettiin myös sillä kohtuullisella kasvunvaralla :)

Millaisia kokemuksia teillä on? Onko kasvunvara riittänyt, vai onko kesken talven pitänyt hankkia isompi haalari?





9 kommenttia:

  1. Meillä on usein edellistalven haalari syksyllä käytössä, kun on rapaiset kelitkin ja siirrymme uuteen pukuun sitten lumien tultua joulun tienoilla. Näin on menty monta vuotta ja hyvin on sujunut.

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää vieläkin!

    No mulla aika vähän vasta kokemusta, mutta koko talvi on aina menty samalla puvulla. Viime talvena lahkeet vähän kinnas kontatessa, mut meni silti ihan ok. Nyt noin 93cm pojalla 92cm molon polaris ja tarpeeksi kasvunvaraa. Edellinen koko oli käytössä siis viime talven ja seuraava koko on mun makuun liian reilu, niska-haara noin 10cm liian iso!

    Kevätpuku reimatec 92cm oli väärän mallinen, oikeastaan nyt syksyllä vasta parempi mutta keväällä 86cm puku kinnasi myös! Hihat on vieläkin isommassa hurjan isot. Mut mahtuu niska-haara mitan puolesta vielä ensi vuodenkin vaikkei tarviis :)

    VastaaPoista
  3. Hei,

    näin melko kokeneena "tarhatätinä" suosittelen ehdottomasti lapselle mahdollisimman sopivan kokoista pukua eli yhden talvenverran vaan kasvuvaraa.
    Pienen lapsen on hankala liikkua ja nauttia ulkoilusta :)kun puku on liian iso, lahkeet ja hihat liian pitkiä tai haarusta laahaa maahan.
    Puku usein myös kuluu helpommin esim. lahkeista kun liian pitkänä laahaa maata jne.

    terv. yli 15v. lapsia ulos pukenut

    VastaaPoista
  4. Meillä ei ole haalareista kokemusta vauva-ajan jälkeen mutta useat takit ovat meillä menneet kaksi talvea. Jos hihoissa on hyvä kiristys, voivat ne olla alussa vähän reilummat. Housut tosiaan jää helpommin pieneksi. Minäkään en kannata liian isoja vaatteita. Joskus on tullut hommattua ja sitten koko vaate on jo kulunut kun se olisi oikeasti sopiva.

    T: Heidi

    VastaaPoista
  5. En minäkään ylisuuriin vaatteisiin kannusta. Onhan se hankala olla, jos vaatteissa on kahden talven kasvuvara, ei hyvänen aika!

    Minä saatan silti ostaa jo selkeästi isompiakin ainakin sisävaatteissa, jos löytyy joku aivan ihana ja otetaan käyttöön kun on sopivampi. Monesti joissain malleissa koko sopii pitkän aikaa kun hihoja voi kääntää esim. paitapusero, jossa hihansuiden kääntöpuoli eriväriä tai kuosillinen.

    Meillä pojalle pidän aina hieman kasvuvaraa eli niin että näkee sitä olevan, mutta ei liikaa. Poikamme on niin pitkä, hoikka ja pitkäraajainen eli sekin helpottaa tai myös vaikeuttaa noissa kokoasioissa, miten milloinkin. Hän on nyt 5,3-vuotta ja oli jo kesällä 118 cm pitkä! Nyt täytyisi ihan mitata huiteleeko jo päälle 120 cm, huh!

    Talvihaalarit menee yleensä niin että keväällä uutena, syksyllä jouluun vielä menee sopivana ja sitten taas uusi kun on kunnon lumet eli vuodenvaihteen tienoilla noin suurinpiirtein. Säilyy haalaritkin parempina noin, tosin eihän noita kunnon haalareita edes saa huonoon kuntoon kun hoitaa oikein (ja jos päiväkodissa muistavat laittaa kurahaalarin värikausihaalarin ja toppahaalarin päälle kosteilla ta märillä keleillä, aina ei muisteta tai kelit vaihtuu kesken ulkoilun).

    Tyttömme on sitten eri maata eli näyttää lyhyempiraajaiselta ja sirommalta. Arviot kasvusta on menneet nyt hieman pieleen eli ei ole niin pitkä kuin poikamme samanikäisenä. En ajatellut, että tyttö kasvaa tietysti sirompana ja pienempänä, hölmö minä.

    Hänelle tuli kai hankittua turhaan tälle talvelle koon 92 cm toppahaalari kun viime vuoden T2H menee vielä koossa
    80(86) cm.

    Hannele

    VastaaPoista
  6. Tulee hankittua ulkovaatteet aavistuksen reiluina, mutta yleensä niin hyvissä ajoin, esim. talvivaatteet elokuussa, että ovat juuri sitä oikeaa kokoa, kun niitä pidetään. Syyskuussa 109 senttiä olleella on 116-senttinen Molo kidsin talvihaalari ja se menee hyvin koko talven, luulisin. Meillä on oltu hieman nollakäyrän alapuolella, mutta nyt tuli vuodessa mittaa 9 cm ja päästiin nollakäyrälle. Meillä on vaatteiden kulutus sitä luokkaa nykyisin, että jos yhden kauden kestävät, niin hyvä on. Tosin ei muutoinkaan ole tarvista yrittää pärjätä samalla vaatesarjalla kahta kautta. Jokainentoki tekee tämän(kin) asian suhteen, niinkuin parhaaksi katsoo.

    VastaaPoista
  7. Mulla on sellanen vajaa 90cm poika (tarkkaa mittaa en just tiedä) ja talveksi oli varattu 98cm puku. Kesällä pukua testaillessa jouduin huomaamaan, että puku on liian pieni. Tai joo, olihan se sopiva juhannuksena, tuskin siis jouluna, puhumattakaan kevättalvesta.

    Mittojen mukaan sitten mietin minkä kokoinen olisi hyvä puku ja uskokaa tai älkää, niin päädyin Molon Rainbow haalariin koko 104cm. Onneksi monessa nettikaupassa on hyvät ja tarkat mitat puvuista, auttaa tälläistä, joka ei pääse niin helposti kauppoihin testailemaan.

    Lapset on erimallisia, joten pituus yksinään ei kerro mitään. Toisilla voi olla pitkä selkä, jolloin ratkaisevaa on että puvussa niska-haara mitta on tarpeeksi suuri, toiset voivat taas olla lyhytselkäisiä, mutta pitkäraajaisia. Meidän poika on hoikka ja pitkäraajainen. Hihat ja lahkeet loppuu vaatteista aina ekana (edelleen päälle menee 74 senttiset lyhythihaiset bodyt, vaikka muuten vaatteet tarvii olla n. 92cm jotta hihat riittää, merkeistä tietysti riippuen).

    Pukua soviteltiin kotona ja se on passeli. Kun poika nostaa kädet ylös, ei ranteet vilku. Ulkoillessa hanska on vielä puvun alla, eikä se tietysti silloin pääse vilkkumaan muutenkaan. Keittiöjakkara toimitti lumihankien ja liukumäkien portaiden virkaa ja kyllä, kun lapsi kiipeili, riitti lahje sopivasti nilkkaan asti. Lahkeet eivät kuitenkaan viipota pitkin maata. Mulle itselle on tärkeää että lapsen on hyvä liikkua ja tilaa liikkua puvussaan. Mikään ei ole inhottavampaa kuin liian pieni puku, eihän sellaisessa ole kiva olla. Jos laps seisoo paikoillaan, niin saattaahan puku näyttää isolta, mutta rehellisesti, ei se kyllä paikoillaan tuolla pihalla seiso :D

    Nyt päästiin jo ensilumille testaamaan pukua ja kyllä oli niin nappiostos ja koko juuri oikea. Siinä oli hyvä temmeltää. Poika kun liikkui lähinnä hyppien koko matkan leikkipaikalle ja sieltä kotiin. Syvään kyykkyyn, peppu melkein maassa, ja voimakas ponnistus ilmaan. Sitä ei kuulkaas liian naftilla puvulla tehtäis.

    Viime talvena poika meni cupcaken 74cm puvulla ja lopputalvesta ticketin 74cm puvulla.. Mutta siitä viime talvesta on tullutkin pituutta paaaljon lisää..

    VastaaPoista
  8. Mä en myöskään tykkää liian isoista puvuista. Nopalla oli viime talvena (2-vuotiaana) esim 98 Molo, ja se oli just sopiva. Kevään ja syksyn on mennyt 104 vk-vaatteilla. Talveksi on 104 haalari, 110 takki, 104 housut ja kevättalveksi vileä 110 haalari jos kasvaa nopsaa.

    VastaaPoista
  9. Pyrin ostamamaan (yleensä alennusmyynnistä)sopivan kokoisen haalarin joka ei kinnaa ja toisaalta ei näytä siltä että lapsi hukkuisi siihen (näitä näkee valitettavan usein leikkikentillä, muttei liian pieniä haalareita)? Ostaako kaikki äidit ulkovaatteet alesta vai haluaako kaikki älyttömän suuren kasvuvaran ettei kallis haalari mene vahingossa pieneksi? Joskus aivan säälittää ne lapset, jotka kulkevat ilmiselvästi jopa kahta kokoaan suuremmissa haalareissa (kun persus laahaa maata). Jos kokoarvioni menee metsään niin joudun ostamaan haalarin normaalilla hinnalla ja alehaalari jää varahaalariksi tai seuraavaan vuoteen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)