torstai 18. marraskuuta 2010

Tulityökurssi

Aivan ihanaa polttaa kynttilöitä pimeinä syys- ja talvi-iltoina, viime vuosina meillä on vain ollut kaksi pientä estettä kynttilöiden polttamiselle.. Pojat ovat tietysti ihan tavattoman kiinnostuneita tulitikuista, tulesta ja kynttilöistä, eivätkä ymmärrä minkälaista tuhoa tulella saa aikaiseksi.

Jotta kynttilöiden polttaminen olisi edes joskus mahdollista, meillä onkin viritelty hyllyjä seinille (korkealle) ja poltettu kynttilöitä sitten siellä. Nyt parin kuukauden takaisten Ikea-ostosten myötä meillä on täydellinen kynttilöiden polttamispaikka, nimittäin kirjahyllyn korkeimman osan päällinen.

Tai niin äiti luuli.. Hämmästys oli suuri, kun juuri sytytetyt kynttilät olivatkin kaikki sammuneet ja vain kirjahyllyn edessä oleva lastentuoli paljasti syylliset. Meillä onkin nyt kynttilöiden polttaminen rajattu vain ilta-aikaan, kun pojat ovat jo nukkumassa. Se on kuitenkin varmin vaihtoehto vielä tässä vaiheessa :)

Poikien mielenkiinnon laimentamiseksi pidettiin "tulityökurssi", jossa pojat saivat rauhassa (äidin tiukassa valvonnassa) tutkia kynttilöitä ja tulitikkuja. Ei kuitenkaan sytyttää niitä. Tulityökurssilla vierähtikin mukavasti ainakin puolituntinen, ja sen jälkeen pojat eivät ole kyselleet tulitikkujen perään.

Toivottavasti parin vuoden kuluttua päästään taas polttamaan kynttilöitä :)


Iloiset kurssilaiset

15 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä hyvä antaa poikien tutustua, sehän on fakta, että mikä on kiellettyä, se kiehtoo kaikkein eniten.

  Meillä ei sisällä polteta ollenkaan kynttilöitä, ei johdu lapsesta, vaan siitä että en siedä sitä nokea mikä niistä tulee.

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä keksintö tuommoinen kurssi!

  Meillä ei poltella kynttilöitä, mä tykkäisin niistä (ja yksin asuessani niitä usein polttelinkin) mutta mies ei ole kynttiläihminen lainkaan! =)

  VastaaPoista
 3. ei ole kynttilöitä meilläkään näkynyt, jostain kumman syystä...ja laiskuuttani en ole niitä saanut edes iltaisin esiin, vaikka kivojahan ne olis. partylitet pölyttyy kaapissa aikoja parempia odottaen. valitettavasti meillä ei edes ole sellaisia tasoja, missä kynttilät tulisi kivasti esille.

  VastaaPoista
 4. Lohduttavaa kuulla, että jollakin muullakin on sama "ongelma". Mä en vois kuvitellakkaan laittavani kynttilöitä ennen kuin tuo vauhtiveikko ois sikeässä unessa.

  VastaaPoista
 5. Meillä on kolme vuotias tyttö, joka antaa kynttilöiden palaa ihan rauhassa. Ei sillä etteikö ne kynttilät kiinnostais, kiinnostaa toden teolla.. Keino miten ollaan saatu tyttö ainakin tähän asti uskomaan kynttilöiden vaarallisuus on aiheeseen liittyvät kirjat. (Ehkäpä palomies-enon työnkuvakaan ei ole se vähin tekijä tässä opetuksessa.) Lisäksi meillä kynttilät liittyy joka iltaiseen rauhoittumis hetkeen, jolloin poltetaan kynttilöitä ja kuunnellan rauhallista musiikkia muun touhun taustalla. Siinäpä lisää keinoja, joilla voitte yrittää päästä koko perhe nauttimaan kynttilöistä.

  VastaaPoista
 6. meillä on kynttilät katosta roikkuvissa amppeleissa, niissä saavat palaa rauhassa.
  Ainakin pentikissä myydään monenlaisia. myös lyhdyn sisällä kynttilät ovat melko turvassa.

  VastaaPoista
 7. Meillä 4:n lapsen kans (nuorin kohta 2v) poltetaan kyntilöitä päivittäin. Äkkiä laskin, että lähes joka ilta sytytän 6 kynttilää sisälle. Ruokapöydällä, senkin päällä, lyhdyissä. Ei kuitenkaan niin matalalla että kiipeämättä pienin ylettää koskemaan.
  Kun niitä on pitänyt aina itsestään selvänä (toki alussa piti kieltää koskemasta) ja aina polttanut niin kyllä ne lapsetkin oppii ajan kanssa ettei niihin kosketa. :)

  VastaaPoista
 8. Onneksi ei käynyt mitään. Meilläkin palaa kynttilät vasta kun pojat nukkuvat ja silloinkin olen aina varovainen. En sytyttele niitä sellaisiin huoneisiin joissa ei olla. Käytännössä sitten onkin kynttilöitä vain salissa.
  Tässä asiassa ei mun mielestä voi ikinä olla liian varovainen :)

  VastaaPoista
 9. Meillä toimii se, ettei olla kielletty Joasta koskaan ekana vaan ollaan seurattu vierestä, kun tämä on halunnut tutkia jotain vaarallista. Aika nopeasti on kyllä oppinut, että uunin luukku on kuuma, jos sohvalla hyppii liian villisti niin siitä seuraa vain liukastuminen ja pään iskeminen lattiaan tai että palaviin kynttilöihin ei kannata koskea. Vahingon jälkeen ollaan sitten juteltu asiasta ja Joas on ottanut kerasta opikseen. Kynttilät jääkin nyt täysin huomioitta, paitsi välillä Joas osoittaa niitä ja kertoo niiden olevan kuumia ja tekevän "auan". En toli jätä Joasta yksin samaan huoneeseen palavien kynttilöiden kanssa, mutta muuten niitä voi ihan huoletta polttaa :)

  VastaaPoista
 10. Minäkin polttelen mielelläni paljon kynttilöitä, vaikka meillä on 2v2kk poika ja 8kk tyttö. Kynttilät on korkealla, jonne eivät yllä. Pianon päällä ja korkean lipaston päällä, ja keittiön ikkunalaudalla. Lisäksi ulkona lyhdyissä. Mulla on muutamia ihania Partyliten somisteita, joissa on turvallista poltella. Tykkään Partyliten tuotteista kovasti ja pidinkin omat kutsut juuri.

  VastaaPoista
 11. Hyvä idea antaa poikein tutustua aiheeseen, niin tosiaan häviää se uutuuden viehätys.

  Meillä poltetaan kynttilöitä keittiön pöydän päällä, mutta ei tietenkään jätetä lasta ja kynttilöitä koskaan ilman valvontaa. Toistaiseksi tyttö on uskonut ettei mene kynttilöitä koskemaan, mutta usein pyytää saada puhaltaa kynttilät sammuksiin.

  VastaaPoista
 12. Tosi hyvä postaus todella tärkeästä asiasta. Tulen kanssa ei koskaan voi olla liian varovainen! Meillä tuikut ovat korkealla takan reunuksella ja muutenkin kynttilöitä poltetaan harkiten. Pojat kun vilistävät pitkin poikin huoneita niinn eihän siihen tarvittaisi kuin yksi "väärä" kädenojennus niin kynttilät olisivat nurinniskoin..eli aikoja rauhallisempia odotellessa! Onneksi sentään ulkona saavat roihut ja lyhdyt rauhassa valaista;-)

  VastaaPoista
 13. Kiva todellakin kuulla että muillakin näin. Meillä on myös niin innokkaita apureita, että kynttilät eivät saa olla missään rauhassa. Turvallisuus syistä ne eivät siis pala kuin synttäreillä kakun päällä. :)

  VastaaPoista
 14. Minulla on myös kolme vilkasta pientä poikaa. Olemme pienestä asti sytyttäneet uunia tulitikuilla yhdessä jokaisen kanssa ja näin ollen tulitikut ja tuli eivät ole mitään ihmeellisiä asioita. Nyt kolme täyttävä poikammekin osaa sytyttää tulitikun ja saa sillä uunin syttymään. Polttelen kynttilöitä eivätkä ne kiinnosta poikia erityisemmin. Tosin vahtia niitä pitää, eihän sitä tiedä milloin juolahtaa mitäkin mieleen, mutta opettamalla ja reilulla suhtautumisessa asiaan lapsetkin oppivat pian miten tulta käsitellään. Mainio idea tuo tulityö kurssi, kohta sinäkin voit poltella pöydällä kynttilöitä :)

  VastaaPoista
 15. Ihana kurssi!
  - Kaisa

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)