lauantai 21. maaliskuuta 2009

Milloin luovutaan tutista?

Meillä molemmat pojat ovat syöneet tuttia ja syövät edelleen. Maxilta se on tosin jo pitkän aikaa ollut rajattuna pelkästään yötutiksi. Ennen Fransin syntymää mietittiin voisiko Maxilta jättää tutin jo silloin pois reilun vuoden ikäisenä, mutta se tuntui liian aikaiselta.

Nyt olemme kuitenkin päättäneet, että molemmilta pojilta jää tutti pois kuukauden päästä kun Frans on 10 kk. Luin jostain tutkimuksesta että sen ikäisellä vauvalla pahin imuvietti on jo ohi ja se on hyvä aika vieroittaa tutista. Vaikka kyllä se edelleen tuntuu hirmuisen aikaiselta. Päätös on tehty jo kauan sitten, mutta nyt kun se aika oikeasti lähenee olemme alkaneet epäröidä.. Pitäisikö sittenkin odottaa vielä vuoden ikään saakka?

Tuntuu vain, että käytännössä molemmilta on jäätävä tutti pois samaan aikaan ettei missään enää pyöri tutteja houkutuksena kummallekaan. En kyllä tiedä, miten saan Fransin öisin rauhoitettua ilman tuttia? Vai onko siinä sama juttu kuin imetyksen lopettamisessa, pari kolme yötä huutoa ja sitten tilanne on ohi?

Olen kyllä jo ihan kyllästynyt koko tutti-touhuun, yölläkin saa olla kuin mikäkin Sherlock Holmes etsiessä tutteja peittojen ja tyynyjen alta sekä petareiden välistä. Ja mikäs sen mukavampaa kuin todeta että kaikki tutit ovat tippuneet sängyn alle ja lähteä yöllä sinne sitten konttailemaan ja etsimään näitä aarteita..

Kertokaa, jos teillä on hyviä vinkkejä tuttivieroitukseen :)


Max ja Frans Tutan turkooseissa bodeissa. Kuvat on otettu puoli vuotta sitten ;)14 kommenttia:

 1. No mielestäni tämä on taas jokaisen oma asia -aihe, mutta sen verran kommentoin että meillä ei ole ollut kahta tutinsyöjää ikinä samaan aikaan ja ikäeroa on tullut 1v4kk-1v6kk, meillä luovutaan tutista siinä 1v aikaan, yleensä kyllä venynyt 1v1kk, ja ihme kyllä joka kerralla joita on ollut jo 4, on tutin luopuminen ollutkin oikeasti helpompaa mitä kuvittelin! Jadelle vielä sitä yritän tunkea vaikkei hän niin haluisikaan, koska en aio olla hänelle tuttina ;)

  VastaaPoista
 2. Minä aion vierottaa tutista toukokuulla molemmat, saas nähdä kuin menee.

  Pojalla ollut tutti vain unilla jo pitkään ja sairaana nyt oli enempi.

  VastaaPoista
 3. Meillä syöty tuttia hieman pidempään kuin Tuusiksella, mutta meilläkin vain yksi tutinsyöjä kerrallaan, koska ikäerot vähintään 2 vuotta. Yksi lapsistamme viskasi tutin nurkkaan vuoden vanhana, kahdelta se jäi itsekseen pois 1,5-vuoden iässä, yksi antoi ne joulupukille 2-vuotiaana.

  Nyt kuopus 1v6kk ja tutin käyttöä on alettu rajoittaa vain nukkumisiin, tosin joskus illalla nukahtaa ilman, mutta yöllä sitten herää enkä jaksa muuta kuin tyrkätä tutin suuhun. Jos neiti tutin jossain näkee tunkee kyllä heti suuhun, mutta pidän meillä olevat kaksi tuttia nykyään visusti piilossa tallessa. Meillähän heitettiin pois kaikki tutit angiinan myötä, enkä ostanut enää kuin yhden paketin (kokonaan en vielä uskaltanut luopua). Pikkuhiljaa, katsotaan jääkö kesän aikana pois itsekseen vai pitääkö ne antaa oravavauvoille tms.

  VastaaPoista
 4. Tutista luopuminen on meilläkin kovasti keskustelun alla, samaan ollaan päädytty että molemmat lapset saa sitten yhtä aikaa luopua siitä ettei isompi käy ryöstämässä vauvan tutteja... Etukäteen vaan mietityttää mitä mahtaa tuon isomman unille nukahtamisesta tulla ilman tuttia, sen verran vahvasti se kuuluu nukahtamishetkeen (muulloin ei sitä käytäkään).

  Jään siis mielenkiinnolla odottamaan miten teillä sujuu tuttivieroitus, jos vaikka saisimme siitä vinkkejä meillekin - meillä kun homma ei ole ajankohtainen ennen syksyä.

  ~Adeleide

  VastaaPoista
 5. hmm... meidän keskimmäinen joutui yllättäen luopumaan tutista iässä 3v2kk, kun koira oli meidän kyläilyreissun aikana purrun tuttiin reiän! sitä ennen oli kyllä tutin käyttö vähentynyt radikaalisti, eli se oli tarpeen vain nukahtaessa (päikkäreille ja yöunille, eli kahdesti päivässä ehkä 10 min ajan). Suuremmitta huudoitta tuosta selvittiin, MUTTA päiväunille rauhoittuminen muuttui todella vaikeaksi. Niinpä ne on nyt sitten melkeinpä jäänyt, ja tilalle tullut klo 16-18 järkky kiukkuilu. Se mikä tässä onkin aika jännä, on se että poikkuveljen tutti (sama koko mikä neidillä oli käytössä) ei kertaakaan eksynyt tytön suuhun, eikä sitä itse ehdottanut vaikka pikkuvejen pinnis on kiinni hänen omassa sängyssään ja tutti ihan oikeasti käden ulottuvilla. Meillä tämä tutista vierottaminen jäi näin myöhäiseksi koska arvasin että nuo päikkärit sitten saattaa jäädä...

  VastaaPoista
 6. Joas syö tuttia aina nukahtaessaan (ja heti kun se on nukahtanut, niin tutti tippuu automaattisesti suusta pois, eikä se tarvitse sitä enää koko yönä) ja sitten se saa tutin myös hermostuessaan. Otan tutin aina pois, kun vauva on rauhoittunut ja ainakaan tähän mennessä se ei ole ollut siitä millänsäkään. Tuttia syödäänkin meillä ehkä reilu tunti päivässä. Ajattelin pian yrittää myös tuota kokonaan vieroitusta...saa nähdä mitä nukahtamisesta sitten tulee. Toisaalta jos vauva on tarpeeksi väsynyt, niin se nukahtaa jo iltamaidon aikana ja silloin tuttia ei tarvitse ollenkaan.

  VastaaPoista
 7. Esikoinen vieroitettiin tutista 1v3kk ja kuopus yli 2 vuotiaana, olisikohan ollut 2v 3kk. Esikoisen kohdalla oli aika kivuliasta ja suuritöistä kun taas kuopuksen kohdalla helppoa. Muutaman kerran jaksoin kysyä tutin perään.
  Vieroita kun tuntuu siltä, ja kun se tuntuu niin sen myös jaksaa viedä loppuun asti. Jos äitikään ei ole täysillä mukana touhussa ( ja isä myös ), ei tuu mtn.

  VastaaPoista
 8. Meillä pienin 1v5kk imee vielä tuttia. Mutta juuri unille käydessä tai kiukun yllättäessä.
  Muuten ei juurikaan.
  En aio pitää kiirettä pois, imekööt 2v asti ainakin. ;)

  Meidän esikoinen antoi tutit aikoinaan 2v6kk iässä joulupukille, kakkonen vei tutit 2v3kk iässä saunatontulle. Yöllä tuttia itkiessä kerroin, että muistatkos kun päivällä annettiin tutit joulupukille/saunatontulle. Pojat jotenkin tajusi sen ja itkut jäi siihen paikkaan. ;)
  Kolmonen taas ei koskaan imenyt tuttia ja nelonen siis nyt imee.. Ehkä taas ensi jouluna vaihdetaan tutit pukin kanssa lahjoihin. ;)

  VastaaPoista
 9. Minusta ei ole apua, Minnilla on tuttinsa. Minni sai tutin heti vastasyntyneella ja se on aina ollut hanelle aarettoman tarkea. Hoidossa han ei sita enaa kayta ollenkaan ei edes paivaunilla, joten kaipa se vieroittaminen kotonakin onnistuisi. Mina en vaan raaski viela vieda sita hanelta. Katsotaan ehka kesalla, Minni voi vielä toistaiseksi olla äidin pieni tuttisuu :)

  VastaaPoista
 10. Toi tutti-vieroitus tapahtuu hurjan aikaisin Suomessa. Meillä asia ei ole ollut koskaan ajankohtainen, koska kumpikaan lapsista ei ole koskaan syönnyt tuttia. Kuitenkin täällä Keski-Euroopassa (ja kuulemma Etelä-euroopassakin) tutista ei juurikaan vieroiteta. On ihan tavallista, että 4-vuotiailla näkee tutin suusa vaikka kaupungilla tai koulussa.

  VastaaPoista
 11. Meillä tutista on luovuttu hyvissä ajoin ja muutenkin se on ollut käytössä vain nukahtaessa. Esikoinen oli 1v kun otimme tutun pois yöllisiin etsintöihin tympääntyneinä, leikkasimme imuosat pois ja sanoimme poijalle että ne on rikki ja sitten aikansa niitä katseli ja yritti suuhun laitta ja luovutti, eikä siinä menny kun pari yötä niin nukuttiin jo paljon paremmin. Kuopukselta tutti jäi pois n. 9kk kun hänellä oli paha flussa ja nenu niin tukkonen ettei saanut imettyä, yritin tutilla unille rauhotella mutta viskasi vai pois eikä ole sen jälkeen halunnut. Viisainta ne on kerralla hävittää ettei enää tuu houkutusta antaa.

  VastaaPoista
 12. Meillä tutui on jäänyt pois aikaisin, esikoilelta otettiin pois 1v kun kyllästyttiin yöllisiin etsintöihin, Laikattiin imuosat pois ja annettiin tutkia ja sovitella aikansa suuhun ja sitten heitettiin roskiin kun ei enää kiinnostanut, helposti onnistui ja yöunet parani kummasti. Kuopukseta jäi 9kk kun oli niin räkänen ettei saanut imettyä ja viskas vaan nurkkaan eikä enää huolinu. Eli kerralla kokonaan pois ettei tule enää houkutusta antaa.

  VastaaPoista
 13. Onnea yrittäjyydestä! Olen lukenut sinun ja muidenkin blogeja pitkään. Itse olen aina haaveillut vastaavasta, mutta (huokaus) toteuttamatta on jäänyt. Ehkä kuitenkin vielä, kun nyt oma lastenvaatemallisto on jo sentään piirretty. Kovasti pitelen peukkuja sinulle ja ihastellut olen Niiloilon hauskoja takkeja.

  VastaaPoista
 14. Tuttia ei tule lopettaa kerralla koska se on lapsen kehitystä ajateltuna hyvin stressaavaa, on mielipiteeni alaa tuntien.

  Iloisia hetkiä!"

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)